torstai 30. huhtikuuta 2015

vappukukat



Meinasin askarrella risusta "vappukukan" mutta risu hoisi homman kotiin ihan itse. Vaahteran oksa kun oli, niin puhkesi hyväntuoksuisiin kukkiin.


Valkovuokkojakin laitoin pari maljakkoon.


Maljakot ovat tuollaista saksalaista retroa. Kierrätyskeskuksesta olen niitä keräillyt, alkaa olla jo useampi. Nämä ovat uusimmat. Sopinevat vapun aikaan.



Hauskaa vappua!

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

korvikeorava


SUIH!
Täältä tulee virkattu korvikeorava. Minulle nimittäin selvisi viime syksynä, että ihan tässä kotikulmilla liitelee liito-oravia. Niitä oli tutkittu ja radiopannoitettu ja ihan kartalta saattoi katsoa missä ne liikkuvat. Hitsi! Aivan samoilla kaduilla, poluilla ja metsissä liikutaan. Ilmeisesti vain eri aikaan, minä kun olen päiväeläin. Ne liitelevät lenkkeilijöiden ohi ja pitävät majaa kerrostalojen räystäiden alla. Eli voisi olla ihan mahdollista nähdä liito-orava kunhan vain pitää silmänsä auki.

Kovasti yritin koko talven työmatkalla tarkkailla ympäristöäni. Arvelin että olosuhteet olisivat hyvät: aamulla oli vielä pimeää tai hämärää, puissa ei ollut lehtiä eikä lintuja ole antamassa väärää hälytystä. Kuukaudet vierivät mutta eipä näy oravaa.


Katsoin netistä vähän kuvia ja yritin virkata "harjoitusmallin". Tuli tuollainen rotan ja lepakon risteytys, ei tainnut ihan onnistua tämäkään. Ei ollut mitään ohjetta, itse vain pähkäilin.


Kävin jopa metsässä katsomassa näkyisikö edes papanoita, mutta ei löytynyt. Sain vain huonon kuvan tavallisesta oravasta. Loppukevennyksenä (tai painolastina, kamalan iso tiedosto) simuloitu virkatun oravan laskeutuminen gif-animaationa. Tarkkailu jatkuu...


keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

kasveja maalaamassa



Olin työväenopiston viikonloppukurssilla, jolla maalattiin ja piirrettiin (tekniikka oli vapaa) kasveja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Minulla oli idea, joka vaati myös muiden kasvihuoneiden kuvioiden taltiointia.


Parkkeerattin värit johonkin mielenkiintoiseen kohtaan ja alettiin maalata. Minulla oli aikamoinen sekatekniikka käytössä, pääasiassa tuollaiset (lasten) peitevärit, jotka olen saanut kierrätyskeskuksen ilmaistorilta.


Kasvit eivät ole siellä yksin: on myös multaa, hometta, ruukkuja, kauniita seiniä. Keräsin talteen muotoja ja kuvioita.






Lauantai oltiin kasvihuoneessa ja hieno päivä se olikin! Sunnuntaina opistolla jatkettiin lauantain luonnosten pohjalta, tai minun tapauksessa kuvioiden pohjalta. Rupesin tuunaamaan kierrätettyä kirjaa. Se on sopivasti kokoa A4, joten maalauslehtiön sivut sopivat sinne väliin kivasti ja minusta tuossa kannessakin on selvästi anopinlehden kuvio.




Minä pelkistin aika tavalla. Otin kasvista muodon ja kuvion, erikseen. Kirjassa on ensin sivu johon on leikattu kasvin muotoa jäljittelevä aukko ja siitä näkyy läpi kasvin kuviointi (ei mittakaavassa). Viitteellistä ympäristöä kuvioiden kollaasina.


säilätuutti Vriesea splendens



perus vehkakasvi Philodendron


Pökkövehka Amorphophallus



venuksenkenkä Paphiopedilum



suihkulähde ja lauttahurapuu Hura crepitans


Aloe


Eli minun kasvit tulivat "eloon" enemmänkin leikaten ja liimaten kuin maalaten mutta ei se haitannut. Osin on käytetty gessottuja kirjan sivuja, osin on liimattu leikattuun sivun kantaan uusi vesiväripaperi. Ehkä näistä muutamasta kuvasta sai käsityksen tästä kirjaideasta. Eli kun kirjaa selaa, vuorotellen tulee kasvin muoto ja kuvio. Minusta on mukava että kurssin tuotos on selkeästi yhdessä paketissa kirjana. Olisihan tuolta kasvihuoneesta ollut paljon valokuvia, mutta ehkä niitä katsotaan sitten ensi talven valopilkkuina ;) Sekamelska johtuu siitä että kuvasin kameralla ja kännykällä.


ps. yksi ruskea ("multa") on maalattu mullalla eli nyppäsin multaa kasvin juurelta ja hinkasin sitä paperiin. Tulee varmasti oikea sävy. Olisi halunnut kokeilla myös sellaista, että myttään kasvin lehtiä yritän "maalata" niillä, mutta en tietenkään voinut repiä lehtiä tuolla puutarhassa. Ja eihän lehtivihreä muutenkaan kauaa kestä, sen lehtiprinttejä kokeilleena tietää.

lauantai 18. huhtikuuta 2015

mummopeitto



Olen tuumaillut että kyllä sitä ihmisellä voisi ainakin yksi mummoneliöpeitto olla. Vaikka noita virkattuja peitteitä on jo ihan kylliksi. Virkkailin sitten peittoa pikkuhiljaa usean vuoden aikana välityönä. En osannut päättää tuleeko siihen neliöitä vai raitoja, molempi parempi, tuli siis molempia.


Musta reunus olisi ollut ihan masentava, joten jahtasin hyvää keltaista. Ei oikein löytynyt tarpeeksi kirkasta ja voimakasta kuin ihan loppumetreillä. Olisi ehkä pitänyt itse värjätä. Muuten tekniikkana on tuollainen "jämälanka", että edes raidat eivät ole kovin pitkään yhdellä värillä. Tai pitäisikö sanoa sävyllä, koska erilaisia vihreitähän ne lähinnä ovat. Fluoromania-lanka oli hyvä löytö.




Reunaan laitoin tupsurivistön. Peitto on neliön muotoinen vaikka olisi sen voinut tehdä suorakaiteeksi pidentämällä kahta reunaa.


keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

maalausvalmisteluja


Valmistelin pääsiäislomalla pari kierrätettyä kirjaa jatkotyöstöä varten.


Pienemmästä kukkakankaalla päällystetystä venäjänkielisestä kirjasta tulee Madeiran matkakirja ja isompi vihreä päätyi kasvimaaluskurssille.


Revin pois runsaasti sivuja ja paikalleen jääneet pohjustin gessolla. Tuohon kelpaa nyt ruveta kuvia ja omaa tekstiä laittamaan. Ja maalaamaan, liimaamaan jne. Vanhasta jää näkösälle vain vähän kukkia.




Piirtelin ensin isoon vihreäkantiseen kirjaan muutaman kasviluonnoksen testimielessä. Pohjustus toimii eri välineillä piirrettäessä, hyvä. Maalauskurssi olikin viikonloppuna, joten kasvikirja on itse asiassa jo valmis. Kuvaan sen kunhan kerkeän. Olipa hauskaa vaikka minulla oli (taaskin) aika erilainen idea kuin muilla ja välineet ilmaistorilta. Niin ja ne räikeät Ikeaväritkin on testattu. Makeita värejä!


lauantai 11. huhtikuuta 2015

raitasaapassukat



 Kokeilin virkata sukat villalangasta ja pidempi varsi oli testattavana myös. Pikkusukat bambusta ja puuvillasta ovat olleet mukavat ja paljon käytössä.


Onhan ne ehkä vähän saapasmaiset, varsi kun on tuommoinen tönkkö, mutta kyllä ne jalkaan sujahtavat.


Lanka oli uusi market-bongaus: kirkkaat värit vievät huomion kesken ruokaostosten. Tein vartta niin paljon kuin parista kerästä tuli. Aloitus kun oli varpaista, niin loppu oli vapaasti päätettävissä.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...